Abonneren

Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!

Menu
Zoeken op deze site

De foto’s op deze pagina zijn auteursrechtelijk beschermd. Niets op deze pagina's mag worden gebruikt of gepubliceerd zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van de auteur.
Copyright ©Gerrit Verwoert/utrechtseheuvelrug.punt.nl. All Rights Reserved.

Links
Weer




tellers
eXTReMe Tracker
Disclaimer
Cookies
Deze website maakt gebruik van Google AdSense om inkomsten te genereren uit advertenties van derden. Om gerichte advertenties te kunnen vertonen op de website, gebruikt Google AdSense cookies die al eerder via andere websites op jouw harde schijf zijn geplaatst.
Hoe Google gebruikmaakt van cookies in advertenties
Hoogstraat - Leersum

De Hoogstraat is een landgoed van 150 hectare in de bossen ten noorden van Leersum, op de noordwestflank van de Darthuizerberg. Het vormt met het Leersumse Veld, landgoed Broekhuizen en de Wildeman de vier delen van Boswachterij Leersum.

hoogstraat - leersum

In 1772 stond aan de kruising van de oude heerweg met de Wijkerweg de hofstede De Hoogstraat. In het eerste kwart van de negentiende eeuw liet Leersumer W.H. van Nellesteyn hier een nieuw herenhuis bouwen. Dit blokvormige gebouw had aan de straatzijde een balkon dat rustte op zware zuilen. Na 1835 liet de Amsterdamse professor Jacob van Hall een park rond het landhuis aanleggen. Na een uitbreiding van de grond werd de buitenplaats in 1877 gesplitst in een deel ten zuiden van de Rijksstraatweg en een deel ten noorden hiervan. In 1881 of 1885 werd het landhuis op het zuidelijk deel gesloopt en werd dit deel beplant met bos. Het noordelijk deel was toen inmiddels al bebost. In 1914-1915 liet P. Smidt van Gelder hier een nieuw landhuis De Hoogstraat en een poortgebouw optrekken naar ontwerp van architect J.C. Wentink. Smidt van Gelder liet er een tuin in nieuw-architectonische stijl aanleggen en breidde de gronden rond het landhuis uit. Het landgoed werd al snel doorverkocht aan de vroegere minister Colijn. In 1947 werd het landgoed eigendom van Staatsbosbeheer.

poortgebouw hoogstraat

In de tweede helft van 20ste eeuw was het pand in gebruik als revalidatiecentrum. Na een grote uitbreiding werd het landhuis gebruikt als opvangcentrum voor asielzoekers. Restanten van de vroegere tuinaanleg zijn nog herkenbaar, zoals de centrale middenas in het bos. Ook het vrijstaande poortgebouw is bewaard gebleven. In 1898 is de schaapskooi uitgebouwd tot een woonhuis. De twee bijgebouwen, een drinkplaats, duiventillen en een hooiberg zijn later bijgebouwd zodat er een compleet boerenerf ontstond. bron

Reacties

stiefbeen op 30-07-2012 12:32
lijkt mij allemaal wel een kostbare geschiedenis worden als je dit helemaal in stand wilt houden zoals het vroeger was,maar wel mooi als dat gebeurd.
Peter op 31-07-2012 15:51
Ik heb altijd een dubbel gevoel bij het gebruik van een dergelijk monument en alsielzoekers. We hebben er hier een zwikje op een boot gehad en....nou ja ik zeg liever niets, maar je begrijp wel dat ik de ankers liever had losgetrokken...
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl